Министър-председателят Сергей Станишев изпрати поздравителен адрес до Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия, в деня на неговата интронизация, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.
В обръщението си към Кирил премиерът изтъква, че началото на служението му е във време, заредено с много предизвикателства - за Православната църква и за цялото човечество. Процесите на глобализация, световната икономическа криза, военните конфликти в страните от Близкия Изток и редица други проблеми налагат съвременните държавници и духовните лидери като Вас да търсят начини за преодоляване на трудностите, казва още Станишев.

Окрилен от Божията вяра, Вие проявявате силна воля и последователност, които са гарант за успешно духовно водителство и административно ръководство на една от най-големите православни църкви в света. Искрено вярвам, че Руската православна църква во главе с Вас ще продължи да има изключително важно място в преодоляването на предизвикателствата и ще задълбочи единението на народите в стремежа им към мир, благоденствие, справедливост и за развитие на човешката цивилизация.С пожелание за здраве, сили и енергия завършва поздравителният адрес на премиера Сергей Станишев до новоизбрания руски патриарх Кирил. /БЛИЦ