В Деня на народните будители министър-председателят Сергей Станишев връчи юбилейни грамоти по повод 100-годишнината от Независимостта на България на изтъкнати наши учени и изобретатели. На церемонията в Гранитната зала на Министерския съвет премиерът отличи дейците от системата на интелектуалната собственост, посочени от БАН, Съюза на изобретателите, Патентното ведомство и Центъра за интелектуална собственост.
Дълбоко в манталитета на нацията е залегнало уважение към човека на знанието, посочи в приветственото си слово Сергей Станишев и допълни, че Денят на будителите е един от уникалните празници, които говорят много за душевността на нацията ни. България се гордее с поколения свои учени, които са допринесли за авторитета на страната ни, заяви премиерът. По думите му, понякога за обществото научната дейност и изобретателството не са толкова видими, колкото работата на писателите и поетите, например. Това обаче също е част от будителството и е изключително важно – особено, след като страната ни вече е член на ЕС, подчерта министър-председателят.
Пред гостите в Гранитна зала премиерът открои усилията на правителството за подкрепа на изобретателството в България, като припомни, че ако през 2007 г. средствата във фонд „Научни изследвания” са били 17 млн. лв., през тази година те са 60 млн.лв., а за догодина са предвидени 100 млн. лв. Към тези средства трябва да се прибавят и сумите за иновации, за висше образование, за финансирането на БАН и др., посочи също така министър-председателят.

Премиерът благодари на всички присъстващи учени и изследователи за тяхната работа и лично връчи грамота на всеки един от тях. Сред отличените бяха чл.кор.Стефан Воденичаров, автор на повече от 40 изобретения, доц. д-р Пейчо Калоянчев от ВВМУ Варна, ръководител на изследователски и иновационен център, проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет- София, въвел СТ технологиите в сферата на обучението в МУ, чл.кор.проф.Димитър Клисурски, основоположник на изследванията в България в областта на избирателното каталитично окисление, доц.д-р инж.Георги Петков, автор на 46 изобретения в областта на хидропластичните обработки на материалите, Маргарита Недялкова, Зорка Василева, Светла Йорданова, Венета Борисова, Анка Червенкова, за приноса им към дейността на Патентното ведомство и др. /БЛИЦ