"Не можем все още да кажем какво точно е станало и как е тръгнал огъня в "Пирогов". Има двама загинали. За останалите хора няма страшно. Всички пациенти са изведени. Персоналът на болницата и колегите, както и служителите на полицията са си свършили перфектно работата. 

В 6. 00 часа ще дадат пресконференция министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев", разкри пред БЛИЦ старши комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Първо в БЛИЦ: "Пирогов" гори, има жертви, тече евакуация!

Малко, след като е получен сигнала за разрастващия се пожар в здравното заведение, той се е отправил към мястото на трагедията. 

Източници на БЛИЦ разкриват, че вероятно кислородна бутилка се е взривила и така е започнал пожарът. Инцидентът е станал във 2-ро вътрешно отделение, където се намират тежко болни пациенти, някои от които и неподвижни.

Извънредно в БЛИЦ: Пожар в голяма болница в София!

Други са били от отделението по кардиология. 

От взрива се е срутила част от стена, загинали са двама мъже. Все още не е ясно дали те са били пациенти или служители в "Пирогов".

Сигналът за пожара е бил подаден около 4 часа тази сутрин. 

Както БЛИЦ първи писа, към "Пирогов" веднага са били изпратени повече от 10 пожарни, както и много коли на полицията. 

Междувременно е започнала евакуация на пациентите. В нея са участвали, както здравни работници, пожарникари, така и полицаи, част от които са били обгазени и се е наложило да им бъде оказана медицинска помощ, научи БЛИЦ. 

Към момента на пожара, по неофициална информация, в засегнатото част на "Пирогов" са се намирали 60 души, някои от които много тежко болни, научи още БЛИЦ.

След подаване на сигнала за инцидента от Спешна помощ са били изпратени четири линейки на място, в случай, че ще се налага преместване на пациенти, съобщи пред БЛИЦ говорителят Катя Сунгарска. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ