В Столичното следствие започнаха първите разпити във връзка с досъдебното производство за пробива в системата за случайно разпределение на делата.

Преди минути на разпит влезе бившият правосъден министър, сега лидер на "Да, България" - Христо Иванов, предава репортер на БЛИЦ.


Снимка: БГНЕС

По негово време и докато той ръководеше заседанията на Висшия съдебен съвет, бе взето решението за внедряването на сегашната система, инсталирана и поддържана от "Смарт системс 2010".


Снимка: БГНЕС


На влизане Иванов коментира, че отговорността за избора на системата е на съдебния съвет.

Преди лидера на ДБ следователите разпитаха ай ти експерта и бивш съветник на Румяна Бъчварова - Васил Величков, който през 2015 г. е участвал в работната група на ВСС за избор на нова система. Според прокуратурата той е защитавал решението да бъде избрана сегашната фирмата разработчик, която поддържаше системата - "Смарт системс 2010".


Снимка: БГНЕС

Само преди седмица ВСС реши да прекрати договора с фирмата след одита, установил 23 уязвимости в системата, от които 11 високорискови.

За да стане публично достояние докладът, установил опитите за манипулиране на дела, наблюдаващите прокурори дадоха разрешение той да бъде публикуван. Окончателното решение принадлежи на ВСС.