Много неочакван коментар след интервюто на Виктор Орбан пред американския журналист Тъкър Карлсън. Интервюто е излъчено в бившата социална мрежа "Туитър", сегашната "Х".

В него Орбан отправя неясна заплаха с война без да посочва коя държава визира.

Журналистът Григор Лилов смята, че заплахата с война, която Орбан произнесе преди дни пред Тъкър Карлсън е именно към България.

ОРБАН И ВУЧИЧ ЗАПЛАШИХА БЪЛГАРИЯ С ВОЙНА

*** Как в двете столици предадоха четата какъв газ тече и ще тече по “Турски поток” – само и единствено руски! ***

.Давам откъс от интервюто на Виктор Орбан пред скандалния американски водещ Тъкър Карлсън, който беше отстранен от Фокс нюз.

- И ние, унгарците, веднага напомнихме, че освен Северен поток има и друг газопровод – Южен поток за транспортиране на руски газ – по южния коридор Турция, България, Сърбия, Унгария.

И заедно с президента на Сърбия пределно ясно дадохме да се разбере, че ако някой поиска да направи нещо подобно с южния коридор, каквото стана със северния (моя бел. – да бъде затворен), ние ще го оценим като повод за война и ще реагираме незабавно, така че не трябва.

Вероятно така може да се действа по отношение на Германия, но в този регион не бива. Това беше пределно ясен сигнал.

- Мислите ли, че ви разбраха?

- Мисля, че да.

- И вие не се обърнахте към руснаците…

- По този въпрос ли?

- Да!

- Това е унгарски въпрос, а не е руски.

- Да, но говорейки пред целия свят, че не бива да се извършва диверсия към този газопровод, вие се обръщате не към…

- Не, не към Москва.

- Ясно, не към Москва

Кои могат да спрат руския газ по Турски поток, който се оказва руско-турски-сръбско-унгарски, както посочих преди години, а България фигурира в проекта единствено като територия, но не и като държава.

Възможните държави са две: Украйна или България.

Украйна, ако го взриви (което е невъзможно по липса на технологичен капацитет за дълбоки морета). Освен това Белград няма как да воюва срещу Украйна, защото нямат обща граница.

Турция не е, понеже дори и да го спре, няма как Унгария и Сърбия да воюват с нея, освен ако не прегазят нашата територия.

Остана България - ако спре преноса на газ или не допусне да се увеличи капацитетът.

Виктор Орбан от свое име и от името на Вучич директно ни заплаши с война, ако не се съгласим с преноса на руски газ по уж нашата тръба.

Разбира се, стигне ли се дотам, НАТО и ЕС ще отвъртят един такъв шамар и на двамата, че вероятно краят им логично ще завърши в международният съд в Хага. Капка съмнение няма, а и двамата го знаят добре, но защо да не пробват шантаж.

Още повече, ако почвата за него е благоприятна, както е у нас.

Освен това унгарският премиер изрази мнението си, че на Запад се създава измамната представа, че Украйна ще надделее в конфликта с Русия, което според него "е невъзможно“.

Той припомни, че без западна помощ украинската армия няма шанс и че тя ще остане без войници по-рано от Русия. Същевременно премиерът изрази опасения, че опитът на която и да е западна държава да изпрати свои военни в Украйна ще означава "пряка война" между Запада и Русия, тоест ще започне Трета световна война.

Унгарският премиер посочи, че надеждите на Запада за смяна на властта в Руската федерация са напълно неоснователни. "Те никога няма да се предадат. Винаги са се фокусирали върху сигурността, буферните зони, геополитиката. Техният подход е различен, но напълно легитимен, защото това е тяхната история", припомни унгарският премиер.

Орбан изрази несъгласие и с твърденията, че действа в интерес на Русия. „Опитвам се да поддържам нормални отношения с Русия, особено в икономическата и енергийната сфера“, каза унгарският премиер.

Припомняме, че преди това премиерът на Албания Еди Рама ни вкара в интрига със Скопие. По думите му, България може лесно да нападне РСМ, както Москва - Украйна.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон шокира, като заговори за въоръжен преврат в България срещу демократично избрани президент и правителство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук