Новото лице на българската култура обеща да покаже в Русия през 2009 г. министърът на културата Стефан Данаилов, предаде РИА “Новости”.
“Смятам, че е много важно, че през годините, в които България претърпя много промени, включително финансови, българската култура оцеля, а сега започва възраждането й”, каза Данаилов на пресконференция. “Това, което ще покажем в Русия, е новото лице на България. Надявам се, че това, което ще предложим, че е интересно за руските любители на изкуството”, посочи той.
От своя страна руският заместник-министър на културата Андрей Бусигин отбеляза, че “имаме много общи неща в културата и религията. Ако бяхме еднакви, нямаше да е интересно”. Той съобщи, че в Русия ще бъдат не по-малко български дейци на изкуството, отколкото руснаци посетиха България. Български филми ще бъдат показани на Московския международен фестивал, ще се състои ретроспектива на български филми в кино “Илюзион”, български филми ще бъдат представени и на фестивала “Киношок” в Анапа. “Освен това България ще бъде най-скъпият гост при провеждането на Дните на славянската писменост и култура”, допълни той.
Тържественото откриване на Годината на България в Русия е довечера в Болшой театър, след което ще има гала-концерт. /БЛИЦ