Неполитическа организация "Гражданска лига за България", създадена от анализатора Стефан Гамизов, социалния антрополог Харалан Александров, осъдилата България онкоболна Теодора Захариева, консорциум от ромски организации, юриста Стефан Стойков и други представители на ромски организации, ще работи за разобличаване на корупцията и престъпленията на "белите якички". Гражданското сдружение ще заложи на проект за нова конституция на България и ще се стреми да прекрати мандата на Георги Първанов предсрочно.

Според Гамизов писането на новия текст ще отнеме една-две години. Специална цел ще бъде поведението на президента Георги Първанов, тъй като имал персонална вина за сриване на българското общество и това, че е въвел неконституционно скрити центрове на власт, както това, че е размил разделението между властите.
В основата на българската демокрация е свободата, а свободата произтича от народа, заяви Гамизов. Целта на гражданското сдружение ще е да махне сегашните управляващи.
Той се закани, че ако не слязат от власт, гражданската организация ще ги срути.


Организаторите готвят учредително събрание, като символично са избрали датата на обесването на Васил Левски – 19 февруари. “Гражданите” искат и да довършат недовършения възродителен процес. Гамизов даде пример, че те ще бъдат нещо като БРЦК (Българския революционен централен комитет). По думите му българите имат специфично място в славянския свят, защото християнството е минало първо през нашите земи. “Ние трябва да даваме цивилизация на Русия, а не тя на нас”, размишлява Гамизов.
Гражданското сдружение нямало планове да става политическо и да се обвързва с партии. Инецеаторите ще  искат или директното свикване на Велико народно събрание, или да се направи референдум, който да поиска свикване на ВНС. Според Гамизов след днешните разговори Георги Първанов щял да започне да умува как да промени Закона за свикване на референдум, за да спъне новосъздадената организация. “Дори да влезем в реалната политика, то това ще е само за един ден, в който ще искаме да свикаме ВНС”.
Офисът на новата гражданска организация ще е на ул. “Черковна” 80, където се помещава Референдум.бг, а телефонът, на който могат да звънят гражданите – 02/976 76 75.       
Десислава Вангелова, БЛИЦ