На 23-ти октомври ще бе проведена процедура по Закона за обществените поръчки, обявена от Столична община, за избор на строител за изграждане на нова велосипедна алея от площад „Македония" до спирка „Шипка" в кв. „Княжево” по бул."Македония" и бул."Цар Борис III".
Новата велосипедна алея ще бъде с дължина 6 100 м и ще се намира в зелената ивица в близост до основното пътно платно. Съчетана е с пешеходна алея.
На 5-ти септември т.г. започна изграждането на велосипедна алея от НДК до Докторската градинка по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" . Алеята е елемент от цялостната схема на велоалеите в гр.София. Проектирана е в по-голямата си част в западната зелена ивица на бул."Евлоги и Христо Георгиеви”, като съществуващата пешеходна алея изцяло се разширява и обновява и достига ширина 3.20 м. Велоалеята е с дължина 3 700 м и предвидена ширина от 2,00 м, за да се осигури двупосочно преминаване. При подлеза на НДК се поставя метална конструкция, премостваща река Перловска и до ул. „Граф Игнатиев" от двете страни на реката се оформят две алеи за пешеходно и еднопосочно велодвижение. Означаването на велоалеята ще стане с вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, като отделянето на пешеходното от велосипедното движение става с водещи ивици и маркировка с цветна боя с ширина 0, 15м.
Изграждането на велоалалеята започна след проведена процедура по ЗОП. Сумата, която общината като възложител инвестира в този проект, е 1,7 млн. лв. Велоалеята ще е готова в средата на м. декември т.г. /БЛИЦ