Силен вой на сирени, кълба от пушек и мирис на изгоряло. По този начин столичните огнеборци пресъздадоха атмосферата на своята професия и отпразнуваха 130 години от създаването на Софийската противопожарна охрана.
Пред шадраваните на НДК огнеборците демонстрираха уменията си при отводняване на обекти и подаване на различни по обем водни струи за гасене на пожари. В същото време бе предприета акция по “евакуацията” на човек от горящ покрив. За целта огнеборците използваха аварийно-спасителен автомобил, оборудван с 30 метрова стълба. “Спасеният” човек бе свален на земята с помощта на специална шейна. На мястото веднага пристигна и линейка, която оказа първа помощ на пострадалия гражданин.
На специално опъната въздушна възглавница огнеборците демонстрираха и как спасяват хора, които са обградени от огъня и единствената им възможност е да скочат от високо. Възглавницата може да спаси скачащ човек от 16 метра височина, а с подобни уреди са оборудвани единствено органите на противопожарната охрана, каза началникът на Столична дирекция “Противопожарна безопасност и защита на населението” комисар Илия Илиев. В пригодена за целта метална тава столичните огнеборци впечатлиха с бързина и ловкост при потушаването на огън, възникнал при смесването на различни горими течности. Потушаването на “пожара” стана с помощта на прахообразен пожарогасител.

Столичните пожарникари демонстрираха и новите си защитни облекла, с които са в състояние да реагират при химическо обгазяване от неизвестен източник. Облеклата са пригодени за работа в агресивна среда и при отработването на произшествия, които изискват контакт с активни химически вещества. Оборудването е част от мерките, които органите на противопожарната охрана са предприели за борба с проявите на тероризъм.
За да изкарат пострадал при пътнотранспортно произшествие гражданин, столичните огнеборци само в рамките на 7-8 минути разрязаха катастрофирал автомобил, затиснат от паднали дървета.
Веднага след демонстрациите столичните огнеборци минаха на тържествено шествие от НДК по бул. “Витоша” до площад “Св. Неделя”. Тържественият пожарникарски марш се водеше от оркестъра на Академията на МВР и мажоретния състав на Първа английска гимназия. Столичните огнеборци ще почетат паметта на загиналите при изпълнение на служебния дълг колеги, като поднесат венци и цветя пред паметника в двора на НСПБЗН. Отново там, в параклиса “Св. Илия” ще бъде обслужен молебен за здраве и закрила на пожарникарите.
От 14,00 до 17,30 часа столичните огнеборци организират “Ден на отворените врати” в пожарната на ул. “Екзарх Йосиф” 46, където всеки който желае ще има възможност да се запознае отблизо с техническите възможности на службата. /БЛИЦ