Остават броени дни до финала на безплатната подмяна на стари печки в София. Основната цел на общинската програма е подобряването на качеството на въздуха, предава Нова тв.

Семейство Воеви има ново приспособление - печка на пелети, която те смениха с обикновената, традиционна - на дърва и въглища. Те са едно от 20 000-те семейства на територията на Столична община, които ще заменят традиционното отопление по програмата на Столична община "Борим се с мръсния въздух".

"Семейство Воеви са от първите 30 семейства, които стартирахме пилотно в район "Нови Искър". Ще им подменим с пелетни печки предишните, които бяха на дърва и въглища. Хората видяха, че това е един положителен резултат, който може да доведе до промяна на начина на отопление", каза председателят на Комисията по околна среда към СОС Лорита Радева в ефира на "Събуди се" . Тя допълни, че програмата ще продължи до 3 години.

Радева обясни, че семействата, които искат да се включат в програмата, трябва да подадат заявленията си за желанието за подмяна на отоплителните им системи в районната администрация по местоживеене. "След като семействата подадат заявленията си, ще бъде направен оглед на място и се пристъпва към процедурата за подмяна", каза още тя. Радева добави, че смяната е абсолютно безвъзмездна за домакинствата.