Американци ще строят метростанция в София. Предложението е да се изгради спирка на подземната железница между съществуващите на бул. „Сливница” и квартал „Обеля”.

Появата на още една станция ще струва близо 24 млн. лева, пише Dariknews. Инвеститорите дават над 50% от необходимата сума, а останалата част от парите ще трябва да плати Столична община. Идеята се подкрепя както от управляващи, така и от опозицията.

През 2020-а година ще се появи още една станция от столичното метро, а от нея ще се възползват нови 8 хиляди пътници. Изчисленията са на Столична община, но идеята за това идва от американската фирма, която иска да обособи малък град в София.

Преди няколко години инвеститорите придобили земи между кварталите „Люлин” и „Обеля”, а желанието им е там освен жилищни сгради, да се изградят още болница, църква и училище.

Всичко това, обаче се обезсмисля без достъп до подземната железница. Затова същите дават малко над 12 млн. лева за нова спирка между съществуващите „Сливница” и „Обеля”. Очаква се да се даде зелена светлина на проекта.