Пълен хаос цари в отчетите за контрол над бездомните кучета в София. Оказва се, че за последните четири години над 5000 кучета от приютите изобщо не са отчетени и никой не знае каква е съдбата им.

Годишно общината харчи над 2 млн. лв. за контрол над популацията. Но за какво се харчат парите.

Общинският съветник от София Марта Георгиева прави сметка, че в отчетите има над 5 хил. кучета с неясна съдба. Сборът на всички кучета, оставащи в приютите през последните четири години, е малко над 6500.

Общият им капацитет е за 1500, т.е. за тези години се натрупват малко над 5000 кучета извън капацитета. Именно те се губят някъде в сметките. Общинарите са отчели броя кучета, заловени от улиците, отчели са онази част от тях, която връщат след кастриране там, както и онези животни, които хората осиновяват.

Никъде обаче не виждаме кучета, умрели в приютите.

Според Марта Георгиева общината умишлено премълчава съдбата на хиляди кучета, за да не стане ясно, че повечето от животните умират. Според нея високата смъртност би обезсмислила политиката с приютите и усвояването на над 2 млн. лв. годишно.

Ден след интервюто вече се дават нови цифри. За пръв път пред журналист излиза броя умрели животни за четирите години – 2482. Дали обаче това е истината?


Източник: Нова телевизия