Група младежи са обиждали и заплашвали дете от ромски произход в метрото. Пътниците обаче останали безмълвни свидетели на агресията и не се намесили в защита на момичето.
Инцидентът се разиграва вчера следобед на спирка "Вардар". Жертва на непредизвикана агресия става момиченце на 7 години, което пътува заедно с брат си на 8 години и приемната им майка, която се опитала да ги защити.

Жената разказва, че в първия момент не разбрала, че мъжът говори на нея.

"Започна да крещи: "Ей циганко, ставай!", разказва Мария Благоева. С тези думи група младежи се нахвърлят върху нея, а обидите продължават: "Трябва да върнем Аушвиц! Аз съм скинар!".

"Казах му, че ще се обадя на охраната, а той ми отвърна със закана: "Искате ли да ви пратя в Орландовци!", посочи жената пред bTV.

Децата обаче не разбрали заплахата, че в Орландовци се намират Централните софийски гробища. В техните представи в Орландовци се намира старият им дом, от който са изведени.

"След този случай момченцето си глътна езика, не пророни дума половин час, а тя ококори едни очи и ме попита: Защо толкова ме мрази този човек?", разказва Мария.

Най-голямо възмущение при майката предизвиква безучастността на свидетелите: "Хората определено заемаха моята страна, но някак си тайничко. Поне няколко човека застанаха до мен и се обърнаха на другата страна и тихичко ми казваха: "Не им обръщайте внимание, те са надрусани!".

Веднага след като напуснали метрото обаче, Мария се оплакала на полицая в метростанцията. Агресивните младежи успели да избягат.

Според мнението на експерти - навсякъде по света метрото често отключва разрушителната част от човешката природа.

"Допускам, че това е един от начините да бъде усвоена тази територия каквато е метрото, поне в България. Иначе метрото, общо взето, е нещо тъмно, подземно място", коментира социалният антрополог Харалан Александров.