Разсеяни прибиращи се от чужбина родители, изморени от пътя, „забравили“ на летище София бебето си в количка. Родителите установяват липсата му по време на паспортната проверка.

Случаят завършва благополучно и детето е предадено на родителите, разказаха от столичния аеропорт, цитирани от в. Монитор.

На летището най-често пропускаме да вземем със себе си лични документи, очила, колани, телефони, лаптопи, фотоапарати, детски колички, дрехи, портфейли, ръчни часовници и инструменти. Случаят с оставеното без надзор дете се случва през последната година, разказват служители на летището.

За да отговори на очакванията на пътниците, столичното летище пази вещите ни достатъчно дълъг период от време. "В тази връзка имаме вещи, които са потърсени след 2-годишно съхранение на аерогарата", признаха още от летището.

Съхраняването на забравени и загубени вещи се регламентира съгласно разработени правила на аеропорта. Според действащия норматив вещите се подлагат на необходимите проверки за сигурност, описват се в протоколи за съхранение и при поискване се предават на собствениците или на техни представители.

За разлика от летищата по света, където организират търгове на забравените вещи, у нас няма такава практика. Единствено хранителните стоки подлежат на незабавно унищожаване, допълниха от държавното дружество „Летище София“ ЕАД.

Сред бъдещите планове на летището, което вероятно ще бъде дадено на концесия, е да даряват по-ценните предмети.