Много българи оставят цветя пред Френското посолство в София в памет на жертвите след кървавата атака в Ница. Посланик Ксавие дьо Кабан направи специално изявление.
Той благодари на България за съпричастността и топлите чувства към френския народ. „Ние знаем от къде идва тази заплаха. Със сигурност сме първата мишена на ИДИЛ. Може би това, че сме първата страна от ЕС, която използва самолети в Сирия и Ирак да ги удари, е една от причините”, коментира Ксавие дьо Кабан.

Според него вероятно Франция е обект на терористични атаки в последната година и половина, защото държавата има най-силната воля ИДИЛ да изчезне, съобщава Нова тв. 

 


 „Атентатът, който се случи вчера в Ница е много тежък за моята страна”, каза посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. „Опити за терористични атаки винаги ще има. В демокрацията нашите служби за сигурност работят най-сериозно и твърдо, колкото могат. Франция още е жертва на това, въпреки всички мерки, които взехме през последните месеци”, допълни Кабан, цитиран от bTV. 

Според него фактът, че тази атака е изпълнена именно на 14 юли не е случайно. „Тази дата е символ на френския народ, който повече от 200 години живее свободен”, коментира Кабан.

Той допълни, че ценности като свобода, братство и равенство са много по-важни сега.