Умният подлез се намира преди кръстовището на булевард „България”  с бул. „Петко Тодоров”, на гърба на Военната болница, а отсреща е Гимназията  по текстил и моден  дизайн.  

Браво на този, на когото му е хрумнала идеята в подлеза зад карето с няколко болници да разположи информация и рисунки  за медицинско ограмотяване.И така четем:

„Човек най-често бърка имената на тези, които обича най-много, тъй като  мозъкът ги складира в обща „папка” . Цитирайте този факт, ако следващият път наречете братчето си с името на любимото си куче.”  Или недай си боже, да сбъркате името на жена си с името на секретарката си, ще добавим „остроумно”.

Четем още:  

„Ако изгладите всички гънки на мозъка, той ще придобие размерите на калъф за възглавница.”
„Всички 37 трилиона клетки в тъканите ни са направени от 7 октилиона атома и са много по-млади  отколкото може би си мислите.Някои от тях се заменят с нови клетки на всеки 5 дни.”

„Има клетки, които ни остават верни  през целия ни живот. Такива са клетките, които изграждат вътрешните лещи  на окото, мускулните  клетки на сърцето както и невроните на мозъчната кора” . Разбирате ли сега, защо когато е пострадал  в инцидент  мозъкът, човек няма шанс.

„Човешкото тяло се състои от малки живи единици, наречени клетки. Повечето от тях са специализирани за конкретна цел, да предават нервни импулси или да складират мазнини. Клетки със сходен строеж и функции се свързват в по-големи структури, наречени тъкани.Тъканите на свой ред изграждат органи, а главните органи на тялото работят заедно в системи. Колко от системите нарисувани на човешката фигура, можете да познаете?”Значи,  подлезите могат да служат не само за преминаване, а и за ограмотяване, което е твърде нужно май в днешните времена.

САВКА ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
СНИМКИ: ГЕОРГИ КОЛЕВ, БЛИЦ