Д-р Николай Цуцумански е началник на „Клиника по детска ортопедия и травматология“ в Пирогов. Завършва медицина през 1994 година, а от февруари 1995 година работи в „Пирогов“.
Придобива специалност през 2000 г. През 2010 г придобива и специалност по „Здравен мениджмънт”.
Д-р Цуцумански има опит в ръководенето на медицински центрове. Ежегодно участва в конгреси в България и чужбина. Член е на БОТА.
Научните му интереси са в областта на детската травматология, спортната травматология, ски и сноуборд травмите.
Малкото останало свободно време той  посвещава на изобразителното изкуство и историята.
През 2012 година и 2014 година е удостоен с приза „Лекар, на когото българите вярват”.
Сега той е кандидат за общински съветник в София от партия АБВ. В интервю за Агенция БЛИЦ д-р Цуцумански разкри кои са основните неща, за които ще се бори, ако стане част от столичната управа. Кои са допирните точки между здравеопазването и политиката и как ще излекува София от проблемите.
 • Каква е допирната точка между медицината и управлението на София?
 • Допирните точки всъщност са много. В медицината аз съм в специалност, в която човек трябва да реагира бързо и да помага на хората. Това са допирните точки.
25 години работя като лекар и смятам, че съм помогнал на доста хора Един човек трябва да бъде социално ангажиран и да направи живота на хората по-добър. Всеки един от нас трябва да направи нещо в живота си за останалите.
 • Как бихте допринесли за развитието на града?
 • Нашият град има страшно много проблеми, които трябва да се решат. Като се започне от инфраструктурата, разбития асфалт, липсата на тротоари, дори на информационни табели, липса на места, където децата да играят. Градът е ужасно замърсен с фини прахови частици. В последно време не съм забелязал да се чистят и мият редовно улиците, а това е важно.
Смятам, че замърсяването на въздуха в София води до нарушаване на здравето на всички, не само на децата, но и на възрастните хора.
Друг проблем е липсата на канализация в много райони на София. Дори и в квартали, които се определят като „богати. Имаме крайни квартали, които са гета. Това нещо води до увеличаването на всякакви инфекции в града.

В тези квартали, където 90% от хората не са здравно осигурени, може да си представите до какво води това нещо. Един лекар винаги може да даде приноса си за една по-добра и здрава градска среда.
 • А как бихте решили проблемите, които споменахте?
 • Започвайки от базата, както се е започнало преди 100 години. Първото нещо е да изградим канализации и пречиствателни станции. Важно е водата ни да е адекватно пречиствана.
Улиците трябва да се мият по-често. Добре е да се увеличи броят на детските градини. Хубаво е да се правят повече профилактични прегледи на деца и възрастни.
 • Как решихте да сте част точно от листата на АБВ?
 • Всеки човек има своя позиция в живота си и това, което АБВ предлага е близо до душата ми, иначе нямаше да съм тук. Нямам никакви други поводи да го правя. Припознавам ги и идеите им са ми близки.
 • Ако трябваше да поставите диагноза на София, каква би била тя и какво лечение ще предпишете?
 • Има едно заболяване обструктивна белодробна болест. При нея човек се задъхва много и лечението е много трудно и много комплексно.
 • За Вас София е…?
 • Моят роден град. Аз съм роден тук. Мил ми е този град. Обичам го. Обичам и планината, и града, и всички, които са в него. Много ме боли, когато виждам тези неща, които се случват в момента – безкрайните ремонти например.
Представете си един пациент, който трябва да бъде опериран. Когато влизаме в залата знаем, че трябва да свършим интервенцията например за един час. Ако го оперираме 5 часа, ще убием пациента. Това се касае и за нашите ремонти. Не може да са безкрайни. Всяко нещо се прави за определено време. Когато нещо се прави страшно дълго, то мога да ви гарантирам, че има нещо гнило в цялата тази работа.
 • Какво може да се направи за подобряване на здравословното състояние на столичани?
 • Може да се направи много за общинското здравеопазване. Доста от ДКЦ-а са в кошмарно състояние. Последните 30 години не е строено нещо от държавата мащабно. Това са едни хубави сгради, които обаче са направени навремето, а в момента повечето от тях са в окаяно положение. Има и такива в добро. Това е следствие на огромните усилия, които са положили много от шефовете на ДКЦ.
Само хубави сгради обаче не са достатъчни. Вътре в тях трябва да има специалисти в болничната помощ. Те трябва да бъдат привлечени с адекватни условия, в които да могат да работят – говоря за материална база и апаратура. Това е за благото на хората.
Средата на живот не е добра. Има много инфекции болести в ромските квартали. Свидетели сме на пренаселеност на определени райони на София, на липсата на адекватно здравеопазване в циганските гета. Тези хора нямат адекватно здравно лечение. Те не обичат ваксините. Там също няма канализация.Представете си какви болести и инфекции се развиват при тях. Всичко това обаче сапроблеми, които са преодолими. За целта трябва да заложим и на образованието. То е много важно, трябва да има програма, която да им разяснява всичко.
 • Как софиянци усещат последиците от не достатъчно доброто управление на града?
 • Преди време направихме серия от прегледи. Искам да кажа, че децата от централните софийски райони изглеждат много по-болни от тези в крайните. Причините са мръсният въздух и пренаселеността. Всеки може сам да си направи изводите, аз съм си ги направил за себе си.
 • Какви мерки според вас трябва да се предприемат в борбата срещу мръсния въздух в града?
 • Метрото е прекрасна идея, хубаво е, че се прави, но какво става с един квартал като „Младост“? Всичките му жители излизат от една улица, която е с четири ленти. Сутрин се минава един участък от два километра за 30-40 минути. Никой не е строил инфраструктура, но пък същевременно се изграждат някакви огромни количества сгради. Там има ли обособено място за спорт, отдих и развлечение? Това не съществува в София, а това всъщност е здравето.
Израснал съм на ул. „Раковски“ и бул. „Дондуков“. Тогава София се миеше чудесно, сега не виждам да се мие. Как няма да има прахоляк. Не може да обвиняваме Сахара, че все има дъжд от там. Нещата са елементарни.

Важно е колите да се мият често. Не са хубави дизелите, особено старите модели, които в последните 10 години наводниха София. Има начини, по които хората да бъдат стимулирани да си купят нова кола. Когато има приемлив лизинг на нови коли, който е адекватен на доходите на гражданите, те ще искат да си закупят возило. Не е нужно да караш мерцедес на 15 години, това не е комфорт. Може да се качите на по-скромна кола, която ще върши същата работа.

Интервю на Вероника МАРТИНОВА, БЛИЦ