Започваме работа по изготвяне на идеен проект за „Реконструкция и преустройство на зоологическа градина – София“. Това каза директорът на Столичния зоопарк д-р Манол Нейков, цитиран от "Фокус".
По думите му до няколко месеца трябва да започне работата по изработването на идейния проект, който обхваща изграждане на нова визия на зоопарка и ново разпределение на животните. Нейков обясни, че проектът ще включва изграждане на зони за животните - Африканска, Южноамериканска, Азиатска, както и смесени позиции в тях. По думите му ще бъдат проектирани и нови празни зони, в които да се включат и нови видове животни.

Нейков поясни, че идейният проект трябва да е готов, така че когато има финансиране да е ясно как ще се разполагат новите заграждения за новите видове животни – пингвини, фламинго, жираф. „Когато е проектиран зоопаркът, присъствието на такива животни не е било залагано, а посетителите искат да ги виждат. Имаме голяма колекция от примати и котки, но тези видове, които са много атрактивни и за децата, и за посетителите ги нямаме. Така че препроектирането на зоопарка, което започва сега също е един голям успех“, обясни д-р Манол Нейков.