Четири бебета са приети в болница Пирогов с грипна инфекция. Това каза д-р Ирен Цочева, завеждащ педиатричното отделение в УМБАЛСМ „Н. И.Пирогов“, цитирана от "Фокус".

Състоянието на бебетата е под контрол, допълни тя. Доктор Цочева уточни, че в последните дни има много случаи на заболели.

„Първо започнаха по-големите деца, вирусът се пренася в училище, а след това се пренесе и към по-малките. В момента са засегнати всички детски възрасти от 0 до 18 години“, допълни тя. Натоварването в спешния детски кабинет на Пирогов е много сериозно, само тази нощ са преминали 54 пациенти“.

Доктор Цочева обясни, че децата трябва да се наблюдават за висока температура над 38 градуса, отпадналост, липса на апетит, както и суха дразнеща кашлица. Тази година има симптоми на гадене и повръщане, допълни докторът.

„Типичната грипна инфекция протича с висока температура, но при по–големите деца и възрастните заболяването може да протече с по–ниска температура“, обясни тя.

Докторът напомни, че в София има неотложни звена и система на личните лекари, които могат да поемат пациенти. Тя апелира, към спешния детски кабинет в Пирогов да се прибягва само когато има съмнения за усложнения.