Търговци на плодове и зеленчуци от Женския пазар нападнаха инспектори от държавната агенция, които проверяват колко изрядни са везните по пазарите.

Проверките започнаха в най-активния сезон за търговия с плодове и зеленчуци - септември и ще продължат до края на октомври.

За целия септември инспекторите са проверили 26 общински пазари и борси в цялата страна. От проверените миналия месец 801 броя везни, общо 228 не отговарят на изискванията.


Причините са различни - някои въобще не са преминали през процедурите по одобряване, за да бъдат използвани за измерване на стоки, а други не са подновявали задължителните годишни проверки, съобщава БНТ.

За цялата 2019 година данните от проверките сочат че 10% от използваните средства за мерене на стоки в търговскитеобекти не са отговаряли на законовите изисквания. Или с други думи, всяка десета везна, с която са ни мерили покупките е показвала отклонения.

Днес инспекторите попаднаха на семейство търговци, чиято везна няма разрешение за употреба. "Иначе имам везна, имам и документ. В момента ми падна батерията, те не щат да ме чуят. Имам си кантар 0 български, дето си работя с него, но те не искат", обяснява търговката.

На призива да го покаже, тя отвръща: "Те не искат да го видят, пък на теб ще ти го показвам", отсича тя.

Много от нелоялните търговци изоставиха сергиите си по време на проверката.

Глобата за физически лица за неизрядни везни е от 100 до 300 лева, а за юридически - от 200 до 500 лева.

Съставянето на актове често поражда агресия. Инспекторка бе нападната и днес от агресивна нарушителка. Жената бе задържана.