Експеримент на Нова телевизия показа спазват ли се мерките за безопасност в такситата. Носенето на маски в тях е задължително, както и честата дезинфекция.

Големите компании са въвели и още допълнителни мерки като монтиране на предпазни прегради. Експериментът  започва от „Терминал 2” на летище „София”.

Първо екипът слага маски, а след това се насочва към стоянката с такситата, за да разберем дали всички мерки се спазват.

В първия автомобил, в който се качва, е монтирана преграда между шофьора и пътниците. Тя е задължителна за повечето компании в София, но с вътрешни заповеди. Екипът трябва да седи на задната седалка. Водачът обаче е без маска.

Въпрос на репортер: „ Ние трябва ли да сме с маска сега?”
Шофьор на такси: „То има преграда, както решите.”

Въпрос на репортер:”Питам дали е задължително.”
Шофьор на такси: „Нас ни задължават.”

Въпрос на репортер: „Преградата не върши ли работа?”
Шофьор на таски: „Върши, ама”, отговаря той и слага маска.
Въпреки че вече е с маска, шофьорът не е покрил с нея носа и устата си. Все пак знае, че трябва да извършва дезинфекция на автомобила.

Шофьор на такси: „Имаме си дезинфектант, чистиме.”
Въпрос на репортер: „След всеки пътник ли?”

Шофьор на такси: „Е, сега за това разстояние мисля, че не трябва.”
Разстоянието е 8 километра. Плащаме и продължаваме с експеримента. Втората ни спирка е бул. „Цариградско шосе”. Сега ще се насочим към такси, в което не е сложена задължителна преграда. А тук такива не липсват.

Въпрос на репортер: „Отпред ли да седна?”
Шофьор на такси: „Да,да.”
В това такси се оказва, че не само мерките в борбата с COVID- 19 не се спазват.  Оказва се, че и апаратът не е включен, а цената за разстоянието е твърда – 10 лева.

И при третата си проверка засичаме нарушение.  Оказва се, че мерки за дезинфекция няма. Този път обаче водачът е с маска, която носи правилно. Преграда също има и сме длъжни да се возим отзад. Оказва се, че самите шофьори не са съвсем сигурни дори дали трябва да са с маски, докато возят клиенти.

Шофьор на такси: „По принцип не ни е казано, но мисля, че да. Вече, ако го иска клиентът, защото той отзад си е обезопасен.”
От столичната Регионална здравна инспекция заявиха за Нова, че извършват проверки в таксиметрови автомобили за спазване на мерките само по сигнал, а досега такъв не са получавали. Контролът е в ръцете на самите компании.