Автошествие срещу катастрофите тръгна от катедралата Александър Невски в София.

То беше част от националния протест, който се проведе под мотото "Да спрем убийствата на пътя" в различни градове от страната от 17.30 часа.

Подкрепа за инициативата даде омбудсманът Мая Манолова. Шествието беше предвождано от рокери.
В протеста се включиха десетки автомобили.

Начална точка на протеста в София беше храмът „Свети Александър Невски”, откъдето шествието продължи по ул. „Оборище„ , бул. „Янко Сакъзов“ , бул. „Мадрид“, бул. „Ботевградско шосе”, АМ „ Хемус” /път Е79/ до Жерково.Говорим за хора, за автомобили и за пътища. Означава да насочим внимание към човека, който шофира, но не след като вземе книжка, а преди това. Това посочи експертът Настимир Ананиев. Да насочим внимание към автомобила - с какви части е ремонтиран и от кого. Поискахме електронна сервизна книжка. Не на последно място е проблемът с пътищата. Много хора призовават да се оправят пътищата, след което всичко да се оправи, но не са свързани по този начин, посочи Настимир Ананиев.

Оттам протестиращите ще преминат в платното за движение в посока София.

Летните месеци обикновено са най-кървави, според статистиката на МВР. През летния сезон загиват средно по 200 души. Според други данни почти 4 300 автомобила са с отнета регистрация, защото са управлявани от неправоспособни водачи, както казаха от КАТ.