Досегашният председател на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков отново ще оглави местния парламент на София. Това стана ясно от думите на председателя на политическата група на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева, съобщава "Труд".

По правилник новият председател трябва да бъде избран с тайно гласуване на първото заседание на общинските съветници, което е насрочено за 12 ноември. Групата на ГЕРБ е с най-много съветници – 27 и си осигурява мнозинство със съветниците от ВМРО, които са 4.

„Ще търсим подкрепа на базата на темите, целите, конкретните идеи в конкретните насоки в работата на Общината. С ВМРО темите са сигурност и транспорт. Със „Спаси София“ темите са транспортна инфраструктура и обслужване“, заяви вчера Малина Едрева.

Елен Герджиков отбеляза, че ще се подготви и нов правилник за работа на съветниците, а гласуванията им ще се показват поименно на сайта на общината. „В изготвянето на новия правилник на СОС ще участват представители на всички политически групи, а документът ще е готов през януари 2020 година, каза Николай Стойнев, общински съветник от ГЕРБ.