Все още снеговалежът е обилен. 120 машини работиха през нощта, за да може да подготвим града за сутринта. В момента те са в готовност, обработено е против замръзване. Моля всички граждани да се погрижат за тротоарите пред тях. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на bTV.

Температурите започнаха да падат. Имаме готовност да приемем хора в кризисните центрове. Ако забележите хора на улицата, обадете се на 112 , за да им предложим топло място и закуска“, призова Фандъкова.

Столичният кмет коментира и сделката за ЧЕЗ. „Безспорно, разбира се, със сделката нямаме нищо общо. Но трябва да имаме гаранция, че хората ще имат качествена услуга. Това е един от начините за по–чисто отопление. Призоваваме хората, когато има високи нива на прахови частици, да се отопляват с ток. Надявам се, че ще се гарантира, че дружеството ще бъде в професионални ръце и няма да се подлага на риск енергоснабдяването на София“, каза тя.

Фандъкова категорично отрече, че положението с мръсния въздух в София ще продължи да се влошава. „Далеч сме да се превърнем в малък Пекин. Страховете са ни големи. За да може да се справим с това предизвикателство за всички големи градове, трябва да положим усилия, да променим част от навиците си. В този смисъл Столична община работи доста сериозно. Успяхме да приведем в нормите азотните замърсители и други. Останаха само фините прахови частици“, каза тя.

По думите й това, което зависи от общината, вече е направено и се прави -  подобряване на градския транспорт, строителството на метрото, по-честото почистване. „В новата програма сме заложили нови мерки, които засягат други институции и включването на гражданите“, подчерта тя.
 
„В дните, в които има повишено замърсяване, ползвам градски транспорт“, призна столичният кмет.

Фандъкова също разкри, че постоянно се среща с млади хора, които имат иновативни идеи за справяне с проблема с мръсния въздух. Столична община скоро ще пусне и мобилно приложение, което ще казва на софиянци какво е качеството на въздуха в столицата. При това Фандъкова призна, че най-големият замърсител е отопляването с твърди горива.

До средата на март също ще бъдат доставени 30 печки, които ще бъдат предадени на 30 семейства от Нови Искър, съобщи още тя.
"Заложили сме в новата наредба и безплатен транспорт. Разбира се това е при положение, че се промени нормативната уредба на национално ниво и започнем да допускаме в центъра автомобил, които са със стандарти само евро 5 и евро 6, елетромобили. Тоест, мерките зелен и бял билет са съпроводени с рестриктивни мерки за автомобилите, защото трябва да бъдем наясно, че само със стимули не може, трябват и ограничения", допълни столичният кмет.

Засега цената за паркиране в Синя и Зелена зона няма да расте. „Въвеждането на зоните за платено паркиране и ограничението във времето беше една сериозна мярка за подобряване на въздуха, но тогава това не се разбираше, защото темата не беше популярна. Но ние бяхме наясно, че това е пътя, направихме го и резултатите не закъсняха. В момента сме насочили усилията си за тяхното разширяване по желание на гражданите. На този етап не предвиждаме цените в зоните за паркиране да се вдигат“, каза Фандъкова.

Колите ще останат в идеалния център на София засега. При това с времето ще се върви в тази посока. „От 1 март разширяваме с таи пешеходна зона пред Съдебната палата между улиците „Алабин“ и „Александър Стамболийски“. Тези промени се правят трудно. Във времето това ще се случва все по-често и повече с мерки за ограничаване на движението на автомобили и подобряване на градския транспорт“, каза Фандъкова.
Първите електробуси пристигат тази година. Те ще са 20. Нови 60 автобуса на природен газ ще се включат в транспортната система на София. Тече процедура за нови 62 автобуса на природен газ и за още 30 електробуса, зарадва Фандъкова софиянци.