„Напълно подкрепям най-твърдите мерки за овладяване на разпространението на коронавируса, които преди минути предложи ген. Мутафчийски“, това написа столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Думите й идват непосредствено, след като шефът на ВМА предложи да бъдат въведени по-крути мерки в борбата с COVID-19, тъй като въведените до момента рестрикции явно не действат.

БЛИЦ припомня, че вчера и столичният градоначалник набеляза шест извънредни мерки за справяне с извънредната ситуация.

„Призовавам всички столичани, да бъдем отговорни в този труден момент, в който с цената на лично ограничение можем да спасим живота си и този на нашите близки. Сега трябва да сме единни. Нека слушаме експертите! Заедно ще се справим!“, призова Фандъкова.

Освен това тя цитира и думите на ген.-майор проф. д-р Мутафчийски: „С цялата отговорност ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Предлагаме да останат да работят само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и застрахователни компании. 

Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически – ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме и са ни дали живота и отгледали. Въпросът е за физическото оцеляване на населението и то особено в беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания. В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус инфектирани. Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30% увеличихме броя на заболяването си за един ден. В последните часове в големи и знакови държави в Европа – В Германия се увеличиха с 50%, което е огромен брой на заболелите.

Извънредно! Ген. Мутафчийски иска крути мерки: Да се затвори всичко освен... ВИДЕО

Цял ден получавам обаждания какво ще стане с павилиончето за банички и фитнес зали. Аз отговарям: опитайте се да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се. Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре, кой ще живее, защото нямаме апарати.

Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нашата нация има кураж, но в никакъв случай не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите възрастни родители, приятели и колеги. Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяване на мерките“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!