"Произведен е първият от 20-те влака за третата линия на метрото. В средата на следващата година ще започнат да пристигат първите влакове", това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във Фейсбук.


"Те са с автоматично управление за следене на скоростта, реализират икономия на енергия от 25% - 30% и са със система за автоматично предаване на видео сигнал в кабината на машиниста. На новите метростанции сме предвидили предпазни врати между перона и влака, които ще се отварят и затварят едновременно с вратите на влака. В момента се изграждат новите 12 км от трети лъч от бул. „Владимир Вазов“, през центъра, Орлов мост, „Красно село“, „Овча купел“ до Околовръстния път при Горна Баня. Те ще бъдат готови до края на 2019 г. 

С метрото всекидневно се извършват над 370 хил. пътувания, неговата мрежа е 41 км, като повече от половината са построени в последните 7-8 години. Вредните емисии, които спестяваме с метрото са 75 хил. тона на година, а с третата линия ще достигнат 90 хил. т. годишно", написа още столичният градоначалник.