Зеленият ринг е с площ повече от 60 декара, дължина над 3 км. Това каза на пресконференция за представяне на проекта кметът на София Йорданка Фандъкова.


БЛИЦ припомня, че тази новина бе съобщена преди няколко дни от столичната кметица,
като тя дори показа специална карта на Виктор Николаев, с която успя да шашне водещия на "Здравей, България".

Това е ключов, знаков, труден проект, който изисква цялостно взаимодействие с Министерство на транспорта и Национална компания "Железопътна инфраструктура", заяви Фандъкова, цитирана от novini.bg.

Това е първият участък от Зеления ринг, който искаме да изградим. Целта е всички квартали, през които преминава Зеленият ринг, да имат връзка с парковете на града, посочи столичният кмет.

От доста месеци работим по тази инициатива, каза министърът на транспорта Росен Желязков. В момента се изготвя планът, който ще бъде представен за обществено обсъждане. След това Министерски съвет ще вземе решение, с което ще отнеме имота от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и ще го предостави на Столична община, добави той.

Велоалеите ще бъдат основната функционалност на градската мобилност. 60% от тази територия ще бъде за озеленяване. На територията ще може да се развива концепцията за градска мобилност, за придвижване на всички немоторни превозни средства, които трайно се настаняват в столицата, каза транспортният министър.

Главният архитект на София Здравко Здравков уточни, че въпросният участък започва от бившата гара "Пионер", улица "Самоков", улица "Тинтява" и зад зала "Арена Армеец" стига до бившето транспортно училище Тодор Каблешков.

По проекта се работи още от 2016 година. Обектът е част от цялостно развитие за връзката с парковете. Крайната цел ще бъде създаването на Зеления ринг, който ще използва част от бившите жп линии и новите булеварди. Връзката ще става със Симеоновско шосе, където е изградено велотрасе. Успредно с това се развива и пешеходна връзка. Предвидено е изградено на спортни съоръжения и детски площадки. Целта е с велоалеи и пешеходно преминаване да се обвържат кварталите "Слатина" и "Изток", а впоследствие и други квартали, посочи арх. Здравков.

По думите му дори добра мобилизация реализацията на идеята може да се случи още следващата година.