Насилието над деца е недопустимо. Това заяви в "Здравей, България" кметът на София Йорданка Фандъкова.
Насилието над деца е недопустимо. Това заяви в "Здравей, България" кметът на София Йорданка Фандъкова. Изказването й е по повод зачестилите случаи на агресия по детски градини и домове. Последният пример е за жена от център от семеен тип в Борован, която брутално обижда и рита дете, нарича го смрад, редувайки леви и десни удари по лицето му, а после го влачи за косата и рита.

„Хора като тази възпитателка нямат място в системата. Това е не просто недопуснимо“, посочи столичният кмет. Според Фандъкова в обществото трябва да има пълен консенсус, че за хора, които упражняват физическо или психическо насилие, място в системата няма.

Според нея условията на труд са тежки, дейностите са трудни, но няма оправдание да се посегне на деца. „В края на краищата ръководителят е този, който трябва да даде знак на работещите там. В такъв случай трябва да се реагира бързо, ясно, веднага да се даде ясен знак“, смята още тя.

Според нея управителят веднага трябва да прекрати болничния си и да се върне на поста дори и за ден, за да спре своеволията на възпитателката от Борован. "Трябва да се покаже, че така не може и реакцията е светкавична", смята тя.

Фандъкова коментира и темата за видеонаблюдението в детските градини. „Аз смятам, че видеонаблюдението е една възможност да се превантира, но и да се вижда истината“, смята Фандъкова.

Тя припомни, че в София има външни камери в 80% от детските градини, а в половината забавачки са монтирани вътрешни устройства. Столичният кмет обаче припомни, че това трябва да бъде консенсусно решение не само на екипа в детската градина, но и на родителите.

„Добре е да има такава система“, смята Фандъкова. „Ние сме готови финансово да подкрепим всяка детска градина и всяка детска ясла, която постигне този консенсус“, допълни още тя. Фандъкова уточни, че при наличие на видеонаблюдение записът е добре да се пази един месец. Тя посочи, че тази година в столицата се откриват 4 детски градини и се започват 9 нови.