Семейството ми и до сега ме подкрепяше и изрази готовност да продължи да ме подкрепя, каза пред bTV Фандъкова, която вчера обяви, че ще се кандидатира за четвърти кметски мандат.
 
„Аз обещах че ще обявя моето решение в началото на септември, спазих обещанието си буквално в първия работен ден. Защото трябваше да напреднем и да съм сигурна, че приключваме етапите от проектите, които изпълняваме, за да не се превръщат те в политически залог на политически кампании.

Войната започна! Фандъкова с взривяващ коментар за Мая Манолова, Цветанов и президента Радев!
 
За мен винаги работата за София е била винаги най-важната. Имала съм предложение за други постове и съм отказвала не съм се съгласявала, защото моята мотивация е да работя за града“, коментира още Фандъкова.
 
Предвиждат се осем нови парка в кварталите, както и да бъде изграден зеленият ринг на София - изграждането на линеен парк по бившите жп линии. Вече има завършен идеен проект за над 3 км от това трасе. Това обяви кметът на София.
 
Продължават проучванията на останалите трасета. Предвиждат се велоалеи и пешеходни пространства по цялото протежение на този ринг.
 
В края на месец октомври пък трябва да бъде завършено строителството на първия етап от третата линия на метрото. В средата на следващата година трябва да бъдат завършени 4-те км, които се строят в кв. „Овча купел” заедно с буферни паркинги и връзка с жп линията.
 
„И в следващите години проектът за метрото трябва да остане стратегическият и да продължи да се развива. По никакъв начин не трябва да се спира строителството. Не го допуснах за 10 г., което не беше лесно”, заяви Йорданка Фандъкова.
 
„Проблемът с чистотата на въздуха е най-голямата ми грижа в момента. Успяхме да защитим два големи проекта за около 60 млн. лв. за подмяна на печките на дърва и въглища на една трета от домакинствата в София. Това е и една от основните задачи през следващите години – да се завърши този проект. През зимата най-големият замърсител безспорно е отоплението.
 
Засилихме и контрола върху горенето на различни отпадъци сериозно. Над 1000 са актовете само за миналия сезон”, обясни Фандъкова.
 
До края на годината предстои създаването на общинската система за мониторинг с 22 нови станции, които ще следят чистотата на въздуха в София.
 
„Направихме всичко възможно за промяна в Закона за устройство и застрояване на София. Народното събрание прие някои от нашите предложения за това да се ограничи безконтролното строителство на т.нар. ъглови имоти”, обясни столичният кмет.
 
Наложени са ограничения във височината в различните зони на София и се работи върху актуализацията на Общия устройствен план.