През последните дни приходите от местни данъци и такси към Столична община се увеличават с по 4-5 млн. лева на ден. За петък постигнахме своеобразен положителен рекорд – в бюджета на общината влязоха почти 11 млн. лева.


Вероятно ще не се наложи още една актуализация на бюджета, за да се подкрепи секторът на градския транспорт, един от най-засегнатите в общинската дейност.

Това заяви пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова.

24 млн. лева са пропуснатите приходи за градския транспорт до момента. Прогнозите са за спад и през следващите месеци с около 2-3 млн. лева на месец.

Пропуснатите приходи на „Метрополитен“ са 7 млн. лева, тъй като пътнико-потокът в метрото по време на извънредната ситуация е намалял с около 85%.

Във връзка с актуалната ситуация заради коронавируса столичният кмет подчерта, че задължителна е адекватната реакция: 

„Трябва строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки един от нас. Към момента болниците се справят със средно тежките и тежките случаи. Всички трябва да живеем в условията на коронавируса.

Не трябва до всеки от нас да стои по един полицай, все пак сме разумни същества и трябва да осъзнаваме ситуацията“.

Столичният кмет припомни и за засиления контрол за носене на предпазни маски в градския транспорт.

През миналата седмица са проверени над 800 превозни средства. Съставени са 13 акта и 53 предупредителни протокола. 

Като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира обявеното от Цветан Цветанов създаване на политическа партия: 

"Всеки има своя път, демокрацията изисква възможност за изява на различни политически субекти. Единственото, което не приемам, са тежките критики от негова страна, защото той беше част от ГЕРБ".