Първите метровлакове по третия лъч на метрото ще бъдат пуснати през месец февруари 2020 година. Първоначално участъкът от "Красно село" до бул. "Патриарх Евтимий" трябваше да бъде въведен в експлоатация през септември.

Забавянето се налага поради времетраенето на тестовете на влаковете и цялостната автоматика. Това съобщи пред БНР директорът на "Метрополитен София" Стоян Братоев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира новината за отлагането в профила си във Фейсбук.

"Строителството на първите 8 км от третия лъч на метрото - от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село" - ще завърши през октомври тази година. Това са сроковете, заложени през 2016 г. от "Метрополитен". Веднага след това започват тестовите изпитания на новите влакове и автоматиката.

Работим така, че да успеем да пуснем линията до края на годината. Да, през последните 3 години имаше извънредни спирания на тунелопробивната машина, заради слабите почви в някои участъци - 3 км от трасето преминава под реки. Нито аз, нито проф. Братоев бихме допуснали компромис със сигурността и качеството на работа, още по-малко заради датата на изборите.

Изборите идват и отминават, животът на хората и развитието на града продължават и трябва да продължат. А до средата на 2020 г. ще са готови и 4-те км през "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна Баня". И над 500 000 души ще ползват метрото всеки ден", написа тя.