"Затваряме за 2 седмици нощните заведения – барове, клубове и дискотеки, в София. Това е решението на Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с КОВИД-19. Заповедта на временното затваряне влиза в сила от утре, 25 октомври и ще важи до 8 ноември." Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във "Фейсбук". 

Публикуваме и останалата част от съобщението й без редакторска намеса: 

"За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала.
 
В последните дни София влезе трайно в „червената зона“ с постоянен ръст на броя заразени.

След среща с Щаба: Фандъкова с извънредна заповед, от неделя...

Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница – днес в софийските КОВИД-отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава.

Капацитетът от легла за болните от КОВИД-19 ще бъде разширен, като със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10% от базата си. Това е добро решение, но остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните.

С решение на софийския щаб препоръчваме на работодателите да въведат организация за онлайн-работа, за работа на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата. Важно е всеки от нас да спазва дисциплина и на работното място, защото заразяването в тази среда е лесно.

Другата препоръка на щаба е за преминаване на дистанционно обучение в университетите, също според типа занятия и обучението.

Екипите на Столичната община, полицията и Столичната здравна инспекция продължаваме с проверките за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти, както и при струпване на хора на открито. В последните 10 дни са направени над 640 проверки в транспорта и над 2000 в търговски обекти.

Благодаря на всички, които стриктно спазват мерките!
Само заедно можем да намаляваме ръста на заразените, защото няма здравна система, която да може да осигури добро лечение, при огромен брой нови болни всеки ден."