Не е тайна за никого, че нашите опоненти работят с внушения и без конкретика. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Кампанията тръгна по начин, който предполагах. Видяхме няколко подобни елементи. Нямам по никакъв начин илюзията, че кампанията ще бъде лесна. Не приемам битката на някои кандидати на живот и смърт, битката за власт.

За мен никога тази позиция не е била позиция на власт. Това е позиция, която ни позволява да работиш за промяна, за развитие, за хората. По този начин винаги съм гледала на тази работа. Разбира се, много, много работа. По този начин ще провеждам заедно с целия екип кампанията", коментира Фандъкова пред БНТ.

Във връзка с твърденията за некачествени ремонти, Фандъкова посочи: „Не бих се лишила от нито един проект, защото тези ремонти и проекти са важни за града. Няма как да променяме града, инфраструктурата, огромните ями, дупки, арматурата, която стърчеше от трамвайните релси по „Граф Игнатиев“. Няма как да оставим града в това състояние“, каза тя.

По думите й, интензивната работа е съпътствана и с много проблеми. „По отношение на ремонта на „Граф Игнатиев“, който съм сигурна, че нашите опоненти ще използват максимално в кампанията – имаше проблеми в проекта от 2013 г. Тогава беше широко обсъждан. Впоследствие се оказа, че има доста проблеми.

Наложи се лично аз и главният архитект да се намесим, за да могат да се коригират части от проекта, затова това, което имаме готовност да направим с главния архитект, е да предложим още едни допълнителни механизми за контрол и за носене на отговорност на всички нива.

"През последните 10 години наложихме скоростно промяната, каквато София не познаваше. Днес тя ни се струва като нещо естествено, но всъщност не е. Тя се дължи на много работа, на много ясен план, на много конкретни проекти. За да продължи със същата скорост развитието на София, е нужно да продължим промяната на града", каза още столичният градоначалник.

Тя добави че има обновен екип от хора, които са постигнали сериозни успехи в различни сфери, които са готови да работят за София. „Това ме мотивира, мотивира ме работата за София. Ние излизаме с конкретни проекти и план за действие“, подчерта Фандъкова.

Тя посочи, че за 10 години е имало и допуснати грешки, и пропуски.

„Сменяла съм хора от екипа, разделяла съм се с хора, това е било публично ясно тогава, когато има грешка или загубено доверие. В момента ние имаме промяна и пренастройване на приоритети, тъй като по много от тях вече има сериозни резултати. Новите проекти имат нужда от нова енергия и нова хора“, каза Фандъкова.

Това обаче не означавало, че хората, които са работили много сериозно, няма да продължат.

Наред с новите детски градини в момента строим общо 10 училищни сгради и 5 нови физкултурни салона, съобщи Фандъкова по повод предстоящия старт на новата учебна година.  

„16 септември започва началото на учебната година. Откриваме тази година учебната година в нова сграда на Първа английска езикова гимназия и 112-то училище. Огромна спортна зала, ремонтиран физкултурен салон, т.е. вече английската гимназия има две спортни зали. Поканила съм Данчо Йовчев, надявам се да оцени това, което е направено.

За две години удвоихме капацитета на английската гимназия. Строим в момента общо 10 училищни сгради с 5 нови физкултурни салона. Това е наред с новите детски градини, които строим. Това е резултат и посока.

Посоката е да правим всичко възможно да поддържаме духа на София, да възпитаваме нашите деца. Инвестициите в децата и хората са най-важните инвестиции“, допълни още Фандъкова.