Засилват проверките за носене на маски, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция в магазините в София. Разпореждането идва от кмета на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на заседание на столичния оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19, съобщиха от "Московска" 33.

Проверките се извършват от служители на Столичния инспекторат заедно с районните полицейски управления. Само за събота и неделя екипите са проверили 643 търговски обекта, на част от които са дадени предписания за недопускане струпването на хора в магазините и влизането на клиенти без предпазни средства.

Екипите на общинска полиция съвместно с "Центъра за градска мобилност" продължават проверки в наземния градски транспорт и метрото.
По настояване на кмета на София СДВР увеличава екипите, които ще съдействат за извършването на проверки в градския транспорт.
През последната седмица в градския транспорт за неносене на маски са съставени 55 акта по Закона за здравето, 9 предупредителни протокола и 1 полицейско разпореждане.

От кмеството уточниха, че дирекция „Образование“ е в постоянна връзка с директорите на детски градини и училища, изисква се информация за състоянието на персонала и децата.

"Много важно е освен дезинфекцията на помещенията и спазването на сутрешния филтър и разделянето на потоците. Периодично се извършва проверки в столичните детски градини, ясли, училища и социални домове, като през миналата седмица са проверени общо над 30", обясниха от общината.

Продължава извършването на ежедневна дезинфекция на спирките на градския транспорт, както и превозни средства. По график се дезинфекцират пешеходните подлези и съдовете за смет.

Столична община поддържа логистичен център, в който осигурява наличности от препарати за дезинфекция и защитни средства. Отделения за болни от COVID-19 има разкрити в Общинските Първа, Втора и Пета МБАЛ и към момента в тях се лекуват 38 пациенти.