"Мерките в София още не са достатъчно строги. Важно е да знаем, че от всеки от нас зависи какви ще бъдат. Призовахме студентите да преминат на онлайн обучение.

Вчера министърът на образованието даде такава възможност и на директорите на училища.

Днес на щаба ще коментираме няколко теми - да дадем по-точни указания на директорите, защото те не са лекари.

Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес.

Имам много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено.

Възложила съм да се намери такава възможност.

Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова преди днешното заседание на софийския оперативен щаб.

"Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки", подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че маските на закрито са задължителни. Отправен е и апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно.

Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Фандъкова е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

"Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог", каза Фандъкова и посочи, че за разлика от кафенета и ресторанти, където може да се спазва дистанция, в нощните клубове, такава възможност няма.

В час пик в столицата пък вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

"В момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв.

Почти всички машинисти вече преминаха през тест - става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.