Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е започнало почистването на 10 километра от коритото на река Искър между 500-метровия участък от стената на язовир „Панчарево“ до корекцията при Летище София. 

"Преди няколко години изпълнихме първия етап от почистването на река Искър - 5 км между летището и моста на „Чепинско шосе“

С проекта за почистване на речното корито ще направим пешеходна и велосипедна връзка, обвързана с прилежащите квартали, която да се използва от софиянци за разходка и спорт. Това е проект, който сме обсъждали заедно с жителите на кв. „Горубляне“", написа Фандъкова във "Фейсбук", предоставяйки и снимков материал.

"Почистването на р. Искър е изключително важно, за да осигурим безаварийност при контролираното изпускане на яз. „Искър“, бент „Кокаляне” и яз. „Панчарево”. Ще бъдат премахнати натрупаните смесени органични и неорганични отпадъци, както и самораслата растителност във водното течение и по брега. 

Почистването се финансира със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и от Столична община.  
 


 

 

Започнахме почистването на 10 км от коритото на р. Искър между 500 метровия участък от стената на яз. „Панчарево“ до...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Петък, 14 май 2021 г.