В центъра на София гъмжи от тежковъоръжени полицаи. Екипирани с автомати "Калашников" със сгъваем приклад и разпределени в големи групи те кръстосват из ключови улици и булеварди. По-съсредоточено полицейско присъствие има на булевард "Витоша", който е по-познат на повечето столичани и гости на София като "Витошка".

И не, това не е заради извънредна ситуация, като тази, която се разигра преди дни там и която гласеше, че има заложена бомба в района. БЛИЦ припомня, че бомбената заплаха на пъпа на София бе получена след среща на важен гост от Израел с областния управител от АТАКА.

Спокойно, причината да има толкова засилено полицейско присъствие е европредседателството, което сега е в ръцете на Българи и заради което почти всеки ден има важни европейски гости, които дискутират различни и важни теми в сградата на Националния дворец на културата или в Министерския съвет.

Затова не се шашкайте, ако видите нещо подобно, а свиквайте - така ще е до юни месец, когато ще се разделим с шефското място на ЕС.

В същото време малко по-рано днес синоптикът Симеон Матев предупреди, че циклонът "Мартина" ще донесе сериозна промяна на времето у нас. Изнасяйки се на североизток, той ще отвори поле за навлизане на други студени маси. Днес обаче хубавото време в столицата изкара хиляди души на припек, разходка или просто кафе и забавление по централните булеварди улици, булеварди и градинки.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ