В София никой не премахва принудително климатици. Новата общинска наредба засяга основно 4 улици в центъра на града и сгради-паметници на културата. Наредбата е пилотна за Столична община. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в ефира на bTV.

"Предвижда се гратисен период от 3 години", допълни той.

"Когато се прави преустройство, собствениците ще се съобразяват с определения стандарт на общината. Той обхваща цялата територия на града. Цветовите палитри, които ще се допускат, ще са близо до оригиналния цвят на сградите. Работили сме много активно и с Министерство на културата по този въпрос", категоричен бе арх. Здравков.

"Техническо решение за премахване на климатиците лесно може да се намери. Сгради-паметници на културата, от които стърчат кабели и климатици, няма никъде. Климатици не висят по главните фасади на сградите в големите европейски градове", подчерта той. По думите му има предвидени санкции за неспазване на новата наредба.

Въвежда се стандарт за сградите паметници на културата в центъра на столицата. В историческия център трябва да се подредят нещата, каза още той. СО предлагаха тригодишен период за адаптация. Направено е 3D сканиране на сградите. Сградите ще са в определен цвят, близък до първоначалния. Заложени са санкции за собственици, които не се съобразят с разпоредбите на общината. Оказва се, че президентството и Министерският съвет ще трябва да си "скрият" климатиците.