Столичната община залага пълна забрана за паркиране в платените зони при силно замърсен въздух. Това стана ясно след като комисията по околна среда към Столичния общински съвет прие окончателният вариант на мерките за борба с мръсния въздух, пише "Монитор".

В началото на декември когато зам.-кметът по екология Йоана Христова представи за първи път мерките, бе заложено синята зона да поскъпне двойно в дните с завишено замърсяване. Миналата седмица обаче предложението бе отхвърлено и заложено изцяло да се спира паркирането в „Синя зона“, а вчера към доклада бе допълнена и забраната за „Зелена зона“. В окончателния вариант не бе включена и идеята да се спират от движение автомобилите според регистрационните им номера. Намерението в един ден по софийските улици да се движат само колите с четни номера, а в друг само такива с нечетни, бе отхвърлено преди седмица от транспортната комисия към СОС.

По предложения на гражданите в доклада е записано и разработване на проучване къде може да бъде изградена местна мониторингова система за чистота на въздуха.

Запазва се идеята за въвеждане на „Зелен билет“ на стойност 1 лв на ден за целия градски транспорт. От „Московска“ 33 предлагат да се въведе такса за строителните машини в центъра от 60 лв. на месец. Предвижда се и ограничаване на сметоизвозващите коли в центъра. Таксата за товарни автомобили над 4 тона да бъде 120 лв. месечно, а тези над 30 тона ще плащат 150 лева. Кметството има амбицията до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични. При най-ниските нива на замърсяване общината ще призовава гражданите да не използват превозните си средства, а градския транспорт, ще предприема оросяване, както и допълнително миене и метене на улиците, ако е възможно, обяви шефката на екокомисията Лорита Радева.

Мерките трябва да бъдат гласувани в четвъртък по време на първото за тази година заседание на СОС и ако бъдат приети ще влезнат в сила до две седмици.