Несполучлив опит за всяване на паника със слухове за отнемане на деца е имало и в столичния ромски квартал "Факултета". Това е станало миналата седмица, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев.

Вълчев коментира паниката, заразила сливенските, ямболските и карнобатските роми вчера. В София внушенията, че ще се отнемат деца са били направени "не по електронен път, а чрез обикаляне на квартала, уточни Вълчев, цитиран от Дарик.  

Премиерът: Няма такава стратегия, няма такъв план. Това е безумно!

Тролове и пастори в кв. "Надежда" са изиграли роля, за да се създаде паниката сред родителите, че ще им отнемат децата, потвърди той и думите на премиера. Вълчев обаче не назова кой е основният виновник и агитатор за разигралия се панаир.

Според министъра напрежението сред родителите в Сливен е тръгнало от клипове, които те са получили. В основата на конспирацията били групи, които са против несъществуващата "стратегия за детето". 

"Създалата се паника, че ще бъдат отнемани ромски деца в Сливен, е груба манипулация, дезинформация и престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разруши образователната система", категоричен беше образователният министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ