Полицията никога не иска пари по телефона. Това каза главен инспектор от отдел „Противодействие на криминалната престъпност” към СДВР Ивайло Величков. Той допълни, че напоследък и все по-често телефонните измамници звънят произволно на стационарни телефони и се представят за полицейски служители. В повечето случаи престъпниците позвъняват на близо 300 души в търсене на жертвата.
Когато истински полицай се обажда, той се представя, посочва длъжността на която работи, оставя телефон за връзка и никога не иска парично съдействие. В повечето случаи обаче измамниците се опитват да получат повече информация единствено за своята жертва: „Идеята на измамниците е всички телефони, които са на разположение на жертвата, да бъдат блокирани с телефонни позвънявания от конкретен ало измамник, за да не може да получи обаждане от близък или роднина, който да осуети измамата“, предупреди Величков в ефира на Дарик.

В повечето случаи потърпевшите са инструктирани да намерят голяма парична сума, която да хвърлят през прозореца или да оставят в близост до дома си: "„Атакуват жертвата с указания, че близо до адреса са разположени полицейски сили, снайперисти, може да възникне престрелка, за да изхвърлят бързо парите през балкона и веднага да влязат в най-защитената стая на апартамента. Съветват ги да влизат в банята, да затворят всички прозорци и по този начин жертвата е подложена в стресова ситуацията, при която изпълнява инструкциите на измамниците“, каза още специалистът.
 
Величков обясни, че жертвите се избират на случаен принцип и почти винаги се позвънява на стационарни телефони. В повечето случаи измамниците звънят на поне 300 номера, преди да извършат успешна измама. 
 
Инспекторът посъветва да не се дава в никакъв случай лична информация по телефона и отново повтори, че полицията не иска парично съдействие за каквото и да е било. Той препоръча на хората при съмнение и индикация за телефонна измама да се обадят на 112 от друго мобилно устройство, за да се провери дали сигналът е реален.