Нов софийски квартал с ниски жилищни сгради до три етажа и производствена зона с предприятия и научно-експериментални бази ще бъде изграден между „Горубляне“ и „Младост“. Районът е предвиден за застрояване още преди 12 години, а на последното си заседание миналата седмица Общинският съвет одобри изработване на подробен устройствен план и план за регулация на новия квартал, съобщава в. „Телеграф“.
 
Той ще е с площ от около 140 дка – ще граничи на изток с „Горубляне“, на юг с Околовръстното, на запад с бъдещия Източен парк, а на север с предвижданото продължение на булевард „Копенхаген“.
 
Сградите в жилищната зона ще са с максимална височина от 10 метра. В производствената зона пък се предвижда да има само безвредни производства, складови, административни и обслужващи помещения, както и научно-експериментални бази към предприятията, общежития за работниците и професионални училища.
 
До новия квартал се предвижда изграждането на т.нар. източен парк. Това, обаче, предизвиква недоволство сред част от жителите на „Горубляне“, тъй като в обсега на бъдещия парк попадат техни наследствени земи, за които не са получили обезщетения.
 
В съседство на новия квартал – от северната страна на бъдещото продължение на бул. „Копенхаген“ към „Цариградско шосе“ пък е предвидено високо строителство. Там вече има няколко големи офис сгради и се планира  да се обособи като бизнес зона на входа на столицата.
 
На последната си сесия Общинският съвет одобри и втория етап от изграждането на мегакомплекса „Гранд каньон“ на мястото на бившия магазин „Деница“ в „Младост“. Предвиждат се три сгради като най-високата ще е 80 метра – около 26 етажа.