Съсед е изпял семейната банда, у която бяха намерени картечни пистолети, достатъчни, за да въоръжат цяло военно поделение. Това стана ясно вчера в спецсъда, където бяха гледани мерките за неотклонение на шестимата обвиняеми, пише в. "Телеграф".
Оръжията са били изнасяни на части от склад в столичния кв. "Горубляне", след което на фреза са се заличавали номерата им и се сглобявали отново. Според събраните данни от разследващите братята Йордан и Веселин, заедно с баща им Даниел, са били основните действащи лица.

Още от 2011 г. те се занимавали с нелегална търговия, сочат оперативните данни на МВР. При следенето им от началото на тази година се разбрало, че Иво от "Горубляне" изнася от склада части за оръжия и им ги дава. След това стругарят Тодор Йорданов триел номерата и ги сглобявал. С това се занимавал и бащата Даниел. 

Под предлог, че ще го правят оръжеен майстор, групата вербувала и охранителя Георги Яначков. Той живеел с баща си Архангел в блок 32 в столичния кв. "Толстой". През няколко блока - в 45-ти, живеел Даниел с двамата си синове. Йордан, обвинен като лидер на бандата, решил, че ще съхранява готовата продукция именно в апартамента на Георги и баща му. При акцията в петък вечерта антимафиотите задържали и таткото Архангел.

След 24 часа в ареста и вероятно без да знае, че може да не дава показания, уличаващи сина му, той се разприказвал. Спомнил си как Йордан и Даниел носели в дома му тежки сакове и брезентови чанти, както и че усещал миризма на оръжейна смазка.

Веднъж Архангел се прибрал и докато търсел ключове, отворил Йордан отвътре и му казал "Бягай от тук!". Стаята, в която били намерени 50-те узита и един "Валтер", се държала постоянно заключена. От време на време босът идвал да брои наличностите. Когато трябвало да се сключи сделка, Георги Яначков свалял чанти с оръжия. Охранителят освен че складирал пушкалата в дома на баща си, трябвало и да търси клиенти.

Готова продукция със заличени номера била намерена и у Маргарита Тодорова в кв. "Обеля 2". Тя е гадже на Йордан и в сейф в апартамента, в който живее с родителите си, имало и 20 000 лева. Докато групата била следена, осъществила една сделка, продавайки през юни тази година "Глок" на арменски гражданин. "Макаров" с изтрити номера при тях се търгувал за 650 лв., обясняват свидетели.