За десета поредна година Столична община се включва в инициативата Европейска седмица на мобилността - „Умно придвижване. Силна икономика“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. След старта на кампанията през 2002 година въздействието ѝ непрекъснато нараства в Европа и по света.
Европейската седмица на мобилността е ежегодна кампания за устойчива градска мобилност от 16 до 22 септември под егидата на Европейската комисия. Основната цел на кампанията е обръщането на внимание на гражданите за различните екологични възможности за придвижване в градска среда, с което да намали използването на лични автомобили в градска среда. 

Национален координатор на Европейска седмица на мобилността е Министерство на околната среда и водите. Организатор и координатор на събитията в София е “Център за градска мобилност” ЕАД в партньорство със Столична община. 

Вече два пъти кампанията в София бе номирана сред първите десет града в Европа. Миналата година София кандидатства за наградата Европейска седмица на мобилността 2015 с поредицата от прояви, организирана през седмицата и беше селектирана сред първите десет града с много добри постижения, промотиращи устойчивата градска мобилност. 

Официалното откриване на кампанията е от 12.00 часа в Национална спортна академия, съвместно с Министерство на младежта и спорта и Министерство на околната среда.