След дългата почивка и празничното настроение, връщането към ежедневния ритъм на живот е доста сложно начинание, а фактът, че календарът започва от начало, не е за подценяване. Покрай новогодишните обещания, които едва ли има човек, който да не дава – било то на себе си или на своите близки, то не трябва да пропускаме да помислим и за годишните абонаменти за нашия автомобил, които в повечето случаи изтичат с края на календарната година, и чието подновяване трябва да планираме в първите работни дни на новата.

Годишен технически преглед
Всеки автомобил подлежи на задължителен годишен технически преглед, който да удостоверява техническата му изправност. И тъй като пунктовете за технически прегледи не известяват шофьорите при наближаване на крайния срок на прегледа, трябва стриктно да се следи за давността му. Прегледът за лек автомобил се извършва еднократно всяка година, а при проверка от органите на реда и установяване на изтекъл технически преглед, водачът подлежи на солени санкции.

Винетка
От 01 януари 2019 г. за всички моторни превозни средства се въведе електронна винетка за ползване на платената пътна мрежа на територията на страната. Електронната винетка замести изцяло хартиения стикер за залепяне на стъклото на автомобила и е задължителна при извънградско пътуване.

Освен от терминали за самотаксуване в бензиностанции и други търговски обекти, е-Винетка може да бъде закупена и от официални търговски представители и разпространители на електронни винетки, какъвто е А1. е-Винетка е достъпна в търговската мрежа на компанията, като всеки, който желае да я закупи, може да направи това в А1 магазините, на a1.bg, а също и през приложението Моят А1.

В магазините на А1 потребителите могат да закупят своята е-Винетка както в брой, така и с дебитна или кредитна карта. С цел улеснение на клиентите на всички оператори, на a1.bg можете да направите покупката по електронен път по всяко време, без да е необходима регистрация. Ако сте клиент на А1 имате възможност да закупите уикенд или седмична винетка и чрез SMS, като сумата се начислява в следващата ви фактура. Това става само с изпращане на регистрационния номер на превозното средство до кратък номер 1002 за уикенд и до 1007 за седмична винетка.

Гражданска отговорност
Сключената застраховка „Гражданска отговорност“ е друго задължително условие за управление на моторно превозно средство според българското законодателство. Задължителната за автомобилистите застраховка има за цел да обезщети имуществените и неимуществените вреди, които в случай на пътно транспортно произшествие, водачът на застрахованото моторно превозно средство би причинил.

Шофирането без застраховка „Гражданска отговорност“ се наказва с временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водача. И независимо, че брокери и застрахователи известяват своите клиенти при наближаване на крайния срок на валидност на застраховката, всеки отговорен шофьор трябва сам да следи този срок.

Синя / зелена зона
Все повече жилищни квартали попадат в зоните за почасово платено паркиране. Живущите в жилищни имоти, попадащи в тези зони имат право да ползват специален винетен стикер, позволяващ им да паркират своите автомобили. Стикерът се издава след подаване на заявление, а цената зависи от това дали попадате в синя или зелена зона. Важно е да се знае, че за да бъде подновена валидността му, заявлението трябва да бъде подадено един месец преди изтичане на валидността на действащия винетен стикер.