Кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев спира да изпълнява временно функциите си. Причината – сигнал в Общинската избирателна комисия, че притежава дялове в търговско дружество, пише tribune.bg.

В профила си във Фейсбук Георги Илиев пише, че е всеизвестен факт, че от години не се занимава с търговска дейност – не бил нито управител, нито член на контролиращ орган.

Според правилата обаче той трябва да се заличи в 30-дневен срок от всякакво участие във фирми. Затова е силно съмнително защо слатинският кмет просто не го е сторил – както правят масово градоначалниците, за да не се вкарват в излишни процедури с ОИК.

Според източници на изданието Илиев умишлено е имал оставена подобна вратичка, за да може в избран момент лесно да се изтегли от позицията на районен кмет, в случай че амбициите на него и ДБ нараснат.

Задаващите се нови парламентарни избори се оказали подходящ момент кметът да стане част от Народното събрание. Според запознати Илиев сам е пуснал сигнала срещу себе си или поне това се е случило с негово знание и одобрение.

Ако бъде отстранен от поста, Илиев ще може да се измъкне от ангажимента, поет към слатинчани, удобно представяйки се като жертва на полит репресия.

В профила му във Фейсбук вече тече кампания по сравняването му с арестуваната с рекорден подкуп Десислава Иванчева, която според негови привърженици е набедена след опълчване срещу ГЕРБ. „Страховете“, че някой ще подхвърли и на Илиев кашон с пари на задната седалка, той вече успокои – със снимка, че там е заето от децата му.

Илиев, който е редовен дарител на партията на Христо Иванов от учредяването ѝ насам, почти сигурно ще бъде кандидатът за кмет на София на следващите местни избори.