На това ли учат младите шофьори? Този въпрос можем да си зададем, след като видим как е паркирана една от колите на столичните школи по кормуване.

Примката около правоспособните водачи се затяга, а проблемът може би се корени още при обучението на кандидат-шофьорите.

Наш репортер се натъкна на шокираща гледка на кръстовището между бул. „Скобелев“ и улица „Лайош Кошут“ в София. Автомобилът на школата е спрял по начин, който нарушава всички писани и неписани правила за движение по пътищата. При такова нарушение веднага изниква въпросът: „На това ли учат кандидат –шофьорите?“.Междувременно се готвят нови законови промени. Проектите на два нормативни акта = за движението и водачите, са готови и се очаква до дни да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Според новите мерки шофьор, който направи три от общо седем тежки нарушения в рамките на две години, ще остава без книжка до края на живота си.

Експерти пък са категорични, че сред най-честите прегрешения на водачите са преминаването на червен светофар, карането с превишена скорост в населените места, отнемането на предимството на пешеходците, и карането в аварийната лента.

С новия Закон за движение по пътищата повечето от санкциите ще бъдат фиксирани, като минималната ще стане 30 лв., а не 10, както е сега.

Глобата за минаване на червено, която в момента е 100 лв.,  ще скочи на 150 лв. По 150 лв. ще струват и нарушенията за неправилно изпреварване, опасна маневра и шофиране в насрещното. Единствената плаваща санкция ще е неправилното паркиране в паркове и градинки – между 50 и 100 лв., заради различното финансово положение на хората в общините. Идеята кметовете да налагат санкции по Закона за движение на пътищата отпада и те ще могат да се разпореждат само за лошо спрели коли.