Народният театър "Иван Вазов" ще дари 6897,11 лв. на читалището в с. Хитрино. Това стана ясно днес, след като в сградата на театъра бяха отворени кутиите с дарения за пострадалото село, съобщиха от културната институция, цитирани от dnes.bg.
Сумата е събрана от даренията на вчерашното благотворително представление на "Хъшове", в което актьорите от театъра вдигнаха на крака публиката в салона.

Точно 6897,11 лв., 10 евро и 60 евроцента е преброила комисията, като сумата, по воля на Народния театър, ще бъде предоставена за възстановяване на дейността на читалище "Пробуда 1929" в Хитрино. Сградата на читалището е почти напълно разрушена след трагедията миналия месец и всички дейности към момента там са спрени.

"Като национален културен институт, най-естественото нещо е Народният театър да подпомогне дома на културата в Хитрино, мястото, където се съхраняват и развиват българските традиции. Благодарим на всички, които подкрепиха нашите усилия да помогнем", каза директорът на театъра Мариус Донкин, цитиран от БТА.

Днес и утре в Народния театър продължава и благотворителната изложба с произведения на именити български творци, предоставени от Съюза на българските художници. Всички приходи от продажбата на картините и пластиките също ще бъдат обявени и дарени чрез Съюза на читалището в Хитрино.

Изложбата е отворена за посещения и закупуване на творбите между 11.30 и 19.00 ч., както и за зрителите на представленията в Народния театър "Иван Вазов".