Задържаната в подозрение за получаване на подкуп кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева се оказа в стъклената клетка, в която за пръв път бяха показани бандата за мокри поръчки „Килърите“ на Йоско Костинбродския и на покойния Райко Кръвта от Перник. Специалното помещение беше изградено в сградата на Специализирания наказателен съд, за да бъдат настанявани в него само най-опасните бандити в страната, както и чуждестранните терористи, които службите у нас залавят.
Именно в бронираното помещение се озова и кметицата Иванчева заедно със заместничката си Биляна Христова-Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Иванчева по-късно беше оставена за постоянно зад решетките заедно със заместничката си и бившия кмет на района Дюлгеров. Последният е обвинен, че е посредничил при получаването на подкупа от 70 хил. евро, който бил само част от крайно договорената сума от 250 хил. евро. Заместничката пък отговаря в съучастничество. Дюлгеров направил самопризнания и съдействал на разследващите но въпреки това от прокуратурата поискаха вчера постоянният му арест, пише "Монитор". 

Подобно беше искането и за Иванчева и заместничката й, които в хор сътвориха същински цирк, докато седяха в стъклената клетка. Те изчакаха там около 10 минути, докато съдебния състав влезе в залата. През това време Иванчева размахваше написани на ръка листчета с доказателства, които според нея ще я оневинят пред съда и пред обществото. „Няма пари. Не съм взимала нищо. Не съм искала подкуп и не съм получавала“, крещеше Иванчева, която беше облечена в спортни обувки, дънки и плюшен лилав суитшърт, който по никакъв начин не подсказваше за важната й длъжност на районен кмет. За разлика от нея заместничката й беше издържана в по-стилно облекло, както и бившия кмет Дюлгеров. Всичките обаче се оказаха болни - Дюлгеров бил на косъм да ослепее в ареста. Диагностицирали го в турска болница преди години. Иванчева също имала проблеми със здравето през 2013-а година, а заместничка й трябвало да пие хапчета нощно време, което ставало трудно зад решетките. Посъветвана от тримата си адвокати кметицата дори се тросна, че иска на свобода, защото срещу нея нямало доказателства. Според защитниците й специалните разузнавателни средства, с които било записано договарянето и получаването на рекордния за историята ни подкуп не били разписани от съда. Те обаче пропуснали да й кажат, че по закона за МВР също има опция за използване на СРС-та които да са годни доказателства За това и от прокуратурата обясниха, че ще набавят необходимите документи.

Защитниците се усъмниха и в маркерите от белязаните банкноти, от които ръцете на всички обвиняеми светнали. Според тях по ръцете на Иванчева имало следи само по дланите, с които тя нямало как да ги брои и отново намекнаха, че някой е подхвърлил парите в колата й. Интересен факт обаче е, че следи от маркера има и върху сенника й или иначе казано Иванчева е пипнала парите, сложила ги е в колата си, а след това се е погрижила за комфорта на очите си като е пуснала сенника на служебния автомобил.
 
Парите, с които е платен подкупа станаха причина за спор в съдебната зала. Според защитниците на обвиняемите пачките са били подсигурени от бизнесмена Александър Ваклин, който е и свидетел по делото. След акцията те са били описани, а малко след това са възстановени на притежателя им с протокол. Документът е подписан от Деньо Денев - служител на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, чиято е и акцията. Въпросният Денев е и свидетел по делото, като по думите на прокуратурата той е направил това в качеството си на „съвестен гражданин“. Именно протокола от разпита и връщането на парите стана причина за спор. Според представителите на държавното обвинение парите са все още налични. Защитниците обаче твърдяха напълно обратното и смятаха, че ако пачките са върнати, то няма причина изобщо да се води делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ