И днес продължава най-масовата човешка миграция в света заради предстоящата Китайска нова година, предаде Ройтерс. Стотици милиони хора се трупат по гарите в Пекин и градовете в цялата страна, за да се приберат при близките си за празниците. 

Големите пътувания около пролетния фестивал продължават 40 дни - от първи февруари до 12 март. 3 милиарда души се очаква да кръстосат страната. Китайското министерство на транспорта съобщи, че до момента почти 90 милиона души са пътували с влак от началото на месеца.

Общо 937 влака бяха добавени към железопътната система в страната, за да поемат очакваните повече от 11 милиона курса през 11-ия ден на пролетния фестивал.

Гай Сионовей, който работи в Пекин, но е от провинция Хъбей сподели: "Прибирам се, за да посетя родителите си. Далеч съм от вкъщи повече от година. Обикновено все съм твърде зает, за да се обадя на родителите си, повече говоря с приятелите си, отколкото с тях. Така че на нова година ще се прибера вкъщи, за да ги видя и да се погрижа за тях. Имам възможност само няколко дни през годината да бъда с тях и това е сега.

Т. нар. Лунна нова година е най-големият празник в Китай. Тази година тя е на 15 февруари и ще бъде посрещната Годината на кучето.

У нас пък празникът ще се отбележи с музика, танци и арт работилници. Под стъкления купол на Ларгото, жителите и гостите на града могат да се включат в празненството.
 Гостуващи китайски изпълнители представят традиционни песни и танци. Интерактивните работилници пък разкриват обаянието на класическите китайски занаяти.
 Желаещите могат да научат повече за различни изкуства, като сплитане на китайски плетеници, изкуството изрязване на хартия или плетени фигурки от палмови листа, например. Могат да правят и фигурки от тесто.

Тържествата се организират от Китайския културен център в София и Столичната община.
 Китайската Нова година се нарича още Пролетен фестивал. Датата й се променя всяка година, защото следва лунния календар.

„Обикновено празникът се пада в периода 21 януари - 20 февруари. Тази година е на 15 срещу 16 февруари. Традиционните събития, свързани с празнуването на китайската Нова година, започват около седмица-две преди това”, обясни Гу Хонсин, съветник по културните въпрос при посолството на Китай в България.
 Твърди се, че около 1/6 от хората в света празнуват китайската Нова година.

С нея започва зодиакалната година на ново животно. 2018 година е Годината на кучето.